Träpålar

Träpålar

Träpålar är vanligt förekommande vid anläggning av tillfälliga pålningar, pålbryggor och även en del markförstärkningar. Detta kan vara till exempel vara tillfälliga arbetsvägar vid byggnation av järnväg eller när det behövs tillfällig stabiliseringsåtgärd vid sanka områden, och anledningen till detta är för att träpålar har väldigt kort livslängd. Oftast är det en gran mellan 15-20 meter lång, som vänds upp och ner och slås ner i leran.

Livslängden på träpålar kan dock vara väldigt lång om de slås ner tillräckligt långt och sedan blir förlängda med till exempel en betongpåle, detta eftersom syret inte kommer åt trät och därmed blir inte trät ruttet. I sammanhanget kohesionspålar används ofta träpålen i kombination med betongpålen och lasten verifieras då som vanligast genom stötvågsmätning, eller dynamisk provbelastning som det också kallas.

Illustration av pålning
Läs mer i broschyren om Pålab

Offertförfrågan

Övriga ärenden

Varmt välkommen att kontakta oss om du önskar få offert på något eller några av våra arbetsområden. Det är obligatoriskt att du kompletterar din ansökan med en beskrivning av projektet, konstruktionshandlingar samt geoteknikhandlingar i lämpliga filformat (PDF, Excel och Word).

Undrar du fortfarande något om oss, om våra tjänster eller något annat? Kontakta oss i formuläret nedan så återkommer så snart vi har möjlighet. Gäller det en förfrågan om offert så ber vi dig istället att använda vårt särskilda formulär för offertförfrågningar.

Observera att fält markerade med “*“ är obligatoriska.
Observera att fält markerade med “*“ är obligatoriska.